Ik word leerkracht

IK DOE DE
ZELFTEST!

Jouw route naar het onderwijs

Je weet het zeker: jij wilt het onderwijs of de kinderopvang in. Je kan niet wachten om met deze jonge (of iets oudere) doelgroep aan de slag te gaan en om iedere dag kennis en vaardigheden met kinderen te delen. Kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Maar waar begin je? Hoe weet je welke route om leraar te worden het beste past bij jouw achtergrond en situatie?

Over het algemeen zijn er drie hoofdroutes te onderscheiden: een lerarenopleiding in voltijd, een lerarenopleiding in (flexibele) deeltijd en een zij-instroomtraject. Op onze site vind je alle routes naar het basisonderwijs, MBO (NOVA) en de kinderopvang. Op deze pagina kom je erachter of het onderwijs iets voor je is.

Stap 1

(Nadat je de site hebt bekeken) Doe de zelftest – carrièreswitch naar het onderwijs! Met deze zelftest kun je onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is. De zelftest bestaat uit vier onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Totaal duurt de zelftest ongeveer 30-45 minuten.

Stap 2

Als de zelftest positief uitpakt, ja, je kan en wil nog steeds naar het onderwijs, dan neem je via het contactformulier van de site contact op met de helpdesk van ikwordleerkracht.nl
Je kunt dan een terugbelverzoek doen of alvast jouw vragen kwijt. Via de mail of telefonisch wordt er dan contact met je opgenomen.

Stap 3

Na contact met de helpdesk word je gevraagd jouw motivatie en cv op te sturen. Op basis van deze informatie word je, afhankelijk van de start van het eerstvolgende opleidingsmoment, uitgenodigd voor een startgesprek.

Tot slot

Naast de zelftest en jouw eigen onderzoek op de site en/of door middel van andere bronnen, is het belangrijk dat je (het liefst voor je jouw cv en motivatie opstuurt) ook al een dag(deel) hebt meegelopen op een school. De school in de buurt, de school van jouw kinderen of willekeurig welke andere school dan ook.

Als het echt niet lukt om dit zelf te regelen kun je contact opnemen met de helpdesk van ikwordleerkracht.nl Dan kijken wij of er een plek te vinden is waar je in de praktijk kunt meekijken, meelopen, meedoen.

En wat nu als het onderwijs niet jouw eerste keus is, of je erachter komt dat de kinderopvang wellicht beter bij je past? Of dat je liever toch naar het Voortgezet onderwijs gaat?

Voor het voortgezet onderwijs en de kinderopvang kun je hier een kijkje nemen.
Op deze plek vind je informatie waarmee je verder op weg wordt geholpen. Uiteraard kun je ook altijd via het contactformulier op de site een vraag stellen.

© Auteursrecht - ikwordleerkracht.nl